VENTETID (UDST. MELLEM RUM)

Til udstilling MELLEM RUM, som kan ses på Kunstcentret Silkeborg Bad til d. 15/4 2018, har jeg arbejdet med begrebet ventetid som en form for mellemrum.

 

 

Jeg betragter tilstanden “at vente” som et mellemrum mellem fortid og fremtid. Jeg mener også at tilstanden “at vente” tilhøre en basal erfaring i menneskelivet.
Venten kan f.eks være: utålmodig forventning, tålmodig afventning, vente på svar, vente på regn, vente på høsten,
vente på livet , vente på nyt, vente på bussen, vente på grønt lys,
vente på døden, vente på asyl,
vente på sine børn, vente på sine forældre,
vente på kærligheden
vente på behandling
vente på handling…..

Ofte bliver VENTETID betragtet som noget negativt, da det er en tid vi ikke selv kan kontrollere længden af eller beherske. Det moderne mennesker fylder meget ofte disse til tider ufrivillige mellemrum ud med digital adspredelse, hvorved muligheden for en mental pause, at tømme sit hoved eller at sanse og registrere sine omgivelser tilsidesættes.

Tiden er meget nærværende i værket, da den både kan høres og ses i lyd og i sandets bevægelse i timeglasset. Men tiden ligger også i udførelsen af de to træsnit, der i sig selv har taget mange timer at snitte. Tiden der er gået – “Den spildte tid” ligger synlig i form af høvlspånerne på gulvet.

Træsnittene er på een gang hurtigt afkodet, men indeholder samtidig en variation og skønhed som gør at man fortaber sig i sporene efter håndens og værktøjets bevægelser henover pladen. I værket skildres paradokset mellem ventetidens tomhed/grimhed og den skønhed som findes i denne tomhed, i dette mellemrum, hvis vi giver det opmærksomhed.

Værket består af et timeglas – et visuelt vidnesbyrd på tiden der går (og som man gerne må vende!)
Tik – Tak lyd – et auditivt “lydbillede” på tid.
2 træsnit, på birkefinér plader, malet med flydende kinesisk tusch, som hver måler 122 x 200 cm.
Den ene plade er sort med lyse streger. Den anden plade er lys, med mørke streger. Her er det meste af pladens overflade snittet væk.
Høvlspåner fra pladerne (og snittearbejdet) ligget på gulvet under den ene plade.
I alt 4320 “stave” eller f.eks:
11,8 år
141,6 måneder
4320 dage
103.680 timer
6.220.800 sekunder