KAMP MÅ DER TIL

Kamp må der til/ struggeling is necessary. Frise, 140 x 500 cm. Acryllic and mixed media on paper

 Anmeldelse i Kunstavisen. August 2015
http://www.kunstavisen.dk/viewnews.jsp?id=8ab009f64df70aa9014f6ef7360d02b2

 

     

I dette værk har Mette Mailund Strong arbejdet med begrebet “kamp”, forstået som et andet ord for proces – den proces, der som regel ikke er synlig, men som ligger forud for ethvert værk, og som indeholder alle facetter af begrebet ”kamp”.

I en kreativ proces, som det at skabe et værk er, modnes ideerne. De afprøves, transformeres og omsættes til noget andet.
Inden målet nås, må man tage mange beslutninger, foretage til – og fravalg, være i tvivlen, måske miste troen og håbet, forsøge sig frem og have modet til at holde fast i grundideen, den røde tråd – og tro på denne.
Målet bliver således toppen af isbjerget – resultatet af kampen, kogt ind til en enkel essens, der hvor der ikke er mere at sige og gøre.

Frisen består af syv dele. Første og sidste del er de mindste i størrelse, da de beskriver de første spæde ideer der forsigtigt ulmer og efterhånden bliver levedygtige. – Derefter, i del 2-6, opbygning og nedbrydning af ideer og tanker for til sidst, i del 7, at slutte i et mål. Der hvor resultatet af kampen er nået, spørgsmålene ophører og tvivlen forsvinder.

De syv dele er bygget op over skabelsesberetningen fra 1. Mosebog kap. 1-2 v. 3 flettet sammen med syv forskellige faser i en kreativ proces.

Skibet
Frisens dele er individuelle værker, men en genkendelig form kan alligevel spores gennem hele værket: skibet ligger som en diskret komposition der bevæger sig gennem hele frisen.
Skibet er et vigtigt symbol i kristendommen, såvel som et smukt billede på det enkelte menneskes rejse gennem livet.

 

I linket herunder kan du se en lille film, hvor hun fortæller om værket:

Mette Mailund Strong på Café Ørnsø, Kunstcentret Silkeborg Bad. Film af Bjarne Eriksen:
https://www.youtube.com/watch?v=Cu9wwZTbcmU